2008. április 11., péntek

Astra - végső értékelés és meglepi



Nos, eljött az ideje, hogy végső ítéletet mondjak az Atra 901-es felett.

Az Astrát különböző krémekkel és a képen is látható szappannal, valamint az itthon is kapható Lord Super Stainless pengékkel teszteltem. A teszt ideje 4 alkalom volt, és ez idő alatt nem kellett pengét cserélnem.

A B&B oldalról átvett szempontok alapján, következzen hát a részletes értékelés:

Ár: mivel ezt a borotvát már - tudomásom szerint - nem gyártják, ezért nehéz megmondani, hogy mennyibe is kerül. Bolhapiacon 500 és 1000 forint között lehet hozzájutni - tessék alkudni. És ennyit bőőőven megér!

Minőség: nyilvánvaló, hogy ez egyfajta kelet-európai Gillette koppintás. Ennek ellenére, a fej jó minőségű: megfelelően és egyenletesen tartja a pengét. Az egyetlen dolog, ami visszatetszést kelthet, a hosszú, műanyag nyél.

Kezelhetőség: a feje hasonló méretű, formájú a Gillettekhez, és ennek megfelelően jól manőverezhető.

Fogás: a műanyag nyél ellenére, biztos fogást biztosít; még egyszer sem csúszott meg a kezemben.

Pengecsere: a fej alatt található gyűrű elforgatásával nyitható, zárható a fej rész - pillangó záras. Könnyedén, néhány pillanat alatt cserélhető benne a penge.

Agresszivitás: nos, ebben tér el leginkább a Gillettektől, azoknál agresszívabb. Ugyanakkor, nem kell vad kaszabolásra számítanunk! Agresszívabb, de nem harapós - nekem még egyszer sem sikerült megvágnom magam vele -; és ami még ennél is fontosabb, nem okoz irritációt - persze, ez pengefüggő is!

Súlyozás: mint korábban már utaltam rá, és ahogy az a műanyag nyélből is következik, fejsúlyos. Ennek ellenére jól teljesít, kellően manőverezhető.

Összefoglalva: ez egy kiváló, olcsó megoldás kezdőknek.

És most jön a meglepetés: ez a borotva vándorútra indul. PIF, vagyis "Pass it forward" borotva lesz belőle. Ez annyit tesz, hogy kezdők ingyen és bérmentve, csupán némi postaköltség ellenében belekóstolhatnak a retro borotválkozás szépségeibe, örömeibe.
Az első jelentkező már meg is van. Egy barátomnak meséltem erről az egész "retro feelinges" borotválkozásról, és kedvet kapott hozzá, Mondtam Neki, ha végeztem a teszttel, és jónak találom, akkor max. egy hónapra kölcsönbe kapja. Én biztosítom hozzá a pengéket (5db különböző, általam már tesztelt minőségi pengék), a borotvát (tisztítva, sterilizálva, borotválkozásra készen), és esetleg adok hozzá teszt mennyiségű borotvakrémet is. Amit Neki kell beszerezni az összvissz egy pamacs, és egy tubus borotvakrém. Valamint ellátom a megfelelő instrukciókkal.
Az Astra tehát hozzá kerül a hétvégén, és nála marad max. egy hónapig. Utána vissza kell adnia, hogy újra borotválkozásra kész állapotba hozzam, mielőtt elküldöm a következő jelentkezőnek. Van tehát egy várólista, amire fel lehet iratkozni. Akit érdekel a teszt, küldjön egy e-mailt, és megbeszéljük a részleteket.

7 megjegyzés:

emberke írta...

Nyugodtan írhattok ide is, ha gondoljátok! :-P

Névtelen írta...

Érdekes dolgot találtál ki. De nagyon jó ötlet, mert ismerősöm is nemrég ruházott be a rezgőbe, és ezért nem akart venni másik borotvát. Megkérdezem érdekli-e a dolog.
Üdv: Kuyoshi

emberke írta...

Ezt egyébként nem én találtam ki. A B&B fórumon már régóta működő rendszer, hogy egy-egy tapasztaltabb róka felajánlja egy régi borotváját a kezdőknek. Igazából, amit én akarok, az mégcsak nem is az igazi PIF rendszer, mert abban a borotva nem kerülne vissza hozzám, hanem vándorolna tovább, egy újabb kezdőhöz - miután az aktuális gazdája vett magának egy állandót.
De ehhez még korán van; és a sterilizálás is problémás lehet.

Névtelen írta...

Igaz, te már sterilizáltál és másnak is jobb, ha te csinálod meg a váltások között.

emberke írta...

Igen, én is így gondoltam. Nem szeretném, ha bárki bármit is elkapna. Fő a biztonság! ;-)

Névtelen írta...

Hol találom emberke az emiled?
isti79

emberke írta...

A főoldalon, a jobb oldalt található menüsorban van egy olyan pont, hogy "Teljes profil megtekintése". Ha arra rákattintasz, akkor találsz egy olyan lehetőséget, hogy "Email". Arra kattintva tudsz nekem üzenni.