2008. április 8., kedd

A "három grácia"



Tegnap reggel készítettem néhány képet a három Slimről, amik nemrég érkeztek. Mindhárom borotva a hatvanas években készült, az USA-ban. Ahhoz képest, hogy több mint negyven évesek, nemcsak nagyon jól néznek ki, de jól is szuperálnak.

Arra gondoltam, írok egy keveset arról, hogyan szoktam a borotváimat tisztítani.
Ez a folyamat nálam több fázisból áll. Az első körben egy régi, ócska lábosban, sima csapvízzel kiforralom őket. Hagyom, hogy 10 percig forrjanak, majd öntök a vízbe egy jó deci 20%-os ecetet. Ez eltávolítja róluk, illetve a szerkezetükből a vízkövet, és segít kioldani a beszáradt borotvakrémek, szappanok maradékát.



Miután újabb 5-10 percig forrtak az ecetes lében, elzárom a gázt, és hagyom őket még 10 percig állni. Majd leöntöm róluk a tisztítólét, és hideg vízzel átöblítem a borotvákat. Ezután jön a fertőtlenítés. Veszek egy eldobható, műanyag edényt (ami valaha ételhordó volt), beleteszem a borotvákat, és felöntöm valamilyen fertőtlenítő folyadékkal (én Barbycidal 33-at használok erre a célra), egészen addig, míg az teljesen el nem lepi a borotvákat. Ezután hagyom őket fél órát ázni. A fél óra leteltével leöntöm róluk a fertőtlenítő folyadékot , amit egy üres pillepalackba töltök - ez többször is használható -, majd éjszakára hagyom, had száradjanak.

Ma reggelre így néztek ki:
Ezzel azonban még koránt sincs vége a történetnek. Hátra van még ugyanis némi suvickolás. Erre a legjobb eszköz egy használt, felpuhult sörtéjű fogkefe és némi folyékony mosogatószer. A kettő kombinációjával érdemes többször, gyengéden (!), de alaposan átsuvickolni a borotvát, majd bő vízzel leöblíteni. Ha ezzel is megvolnánk, akkor jön a síkosítás. A forralás, suvickolás nyomán ugyanis értékes kenőanyagot távolítottunk el a borotva szerkezetéből, amit pótolni kell. Erre ugyancsak valami használt műanyag edény a legalkalmasabb és némi ásványi olaj. Én patikában vásárolt paraffinolajat szoktam használni és egy üres, tiszta vajkrémes dobozt. Beleteszem a borotvát, és felöntöm olajjal, ügyelve arra, hogy a borotva ezúttal is teljesen elmerüljön. Ezután többször teljesen bezárom, majd kinyitom a borotvát, illetve elforgatom mindkét irányba a szabályozó skálát - ha állítható borotváról van szó -, hogy az olaj teljesen át tudja járni a belső részeket is. Majd egy éjszakára hagyom az olajban állni.
Másnap kiveszem a borotvát az olajból, lecsepegtetem, és egy másik edénybe állítom, fejjel lefelé, hogy ki tudjon csöpögni belőle a fölösleg. Erre újabb 12-24 órát áldozok - hiába, a jó munkához sok türelem és idő kell. Egy újabb nappal később, egy puha ruhával letörölöm a maradék olajat a borotváról, és még egyszer alaposan átmosom, átsikálom.

A borotva ezután nemhogy használatra kész, de olyan, mint fénykorában. Ha valaki szeretné, ezután még polírozhatja a borotvát, ám ez teljesen fölösleges - különösen akkor, ha használni is kívánja. Fényesíteni csak akkor érdemes, ha a borotva vitrinbe kerül, vagy sokáig nem használja az ember - esetleg a barátoknak, haveroknak akarja mutogatni.

Végezetül, néhány további kép a legújabb szerzeményeimről
:





Nincsenek megjegyzések: